Στις 11 Απριλίου 1950 με τον Α.Ν. 1431 συστάθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α) σε αντικατάσταση των μέχρι τότε υπαρχόντων Υπουργείων Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας. Ο ίδιος νόμος με το άρθρο 2 προέβλεπε την οργάνωση του
Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) δια του οποίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) ασκούσε όλες τις αρμοδιότητες που του έδινε ο υπόψιν νόμος. Του ΓΕΕΘΑ, προΐστατο ο Αρχηγός αυτού, ο οποίος επιλεγόταν από το Πολεμικό Συμβούλιο με εισήγηση του ΥΕΘΑ μεταξύ των ανωτάτων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας και διοριζόταν με Διάταγμα του ΥΕΘΑ.
Ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος.
Το έμβλημα που είχε καθιερωθεί για το ΓΕΕΘΑ από της ιδρύσεώς του μέχρι της μετονομασίας του το 1968 σε Α.Ε.Δ. αποτελούνταν από σύμπλεγμα περικεφαλαίας, άγκυρας και πτερύγων τα οποία συμβόλιζαν, η μεν περικεφαλαία το Στρατό Ξηράς, η άγκυρα το Πολεμικό Ναυτικό και οι πτέρυγες την Πολεμική Αεροπορία. Στο έμβλημα αυτό η περικεφαλαία και οι πτέρυγες ήταν επικολλημένα στην άγκυρα, η οποία είχε όρθια θέση.
Μετά τη μετονομασία του ΓΕΕΘΑ σε Α.Ε.Δ. καθιερώθηκε με τη Φ. 494/116623/Σ. 2865/6-9-71 Δγη ΓΕΕΘΑ/1η ΜΕΟ/Δ1/2 νέο έγχρωμο έμβλημα το οποίο και αποτελείται από κόκκινη περικεφαλαία, μπλε άγκυρα και ασημένιες πτέρυγες που συμβόλιζαν, η περικεφαλαία το Στρατό Ξηράς, η άγκυρα το Πολεμικό Ναυτικό και οι πτέρυγες την Πολεμική Αεροπορία. Η χρωματιστή γραμμή (κόκκινη, μπλε, ραφ) συμβολίζει τον Κλάδο από τον οποίο προέρχεται ο εκάστοτε αρχηγός.
Στο δε έμβλημα αναγράφεται το ρητό:
Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων,
μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν ...
(Ομήρου Ιλιάς, Ζ 208-209)
Πάντοτε να είσαι πρώτος και να υπερέχεις από τους άλλους
και να μην ντροπιάζεις τη γενιά των προγόνων.
Πηγή:
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους.
____________________
Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ.