Η Λασκαρίνα
Μπουμπουλίνα, το γένος Πινότση και Υδραία στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1771 στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Η μητέρα της Σκεύω (Παρασκευή Κοκκίνη) ταξίδεψε να επισκεφθεί τον σύζυγό της, Σταυριανό Πινότση, ο οποίος είχε φυλακιστεί από τις Οθωμανικές αρχές λόγω συμμετοχής στα Ορλωφικά (1769-1771). Μετά την γέννησή της και τον θάνατο του πατέρα της, μάνα και κόρη επιστρέφουν στην Ύδρα.
Μετακόμισαν στις Σπέτσες 4 χρόνια αργότερα, όταν η Σκεύω παντρεύεται για δεύτερη φορά τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου Ορλώφ – το Ορλώφ παρατσούκλι της εποχής λόγω συμμετοχής και αυτού στα Ορλωφικά. H Λασκαρίνα μεγαλώνει στις Σπέτσες με άλλα 8 ετεροθαλή αδέλφια, των οποίων είναι η αδιαμφισβήτητη αρχηγός.
Στα 17 της χρόνια παντρεύεται τον Δημήτριο Γιάννουζα, και στα 30 παντρεύεται τον Δημήτριο Μπούμπουλη. Χάνει και τους δύο συζύγους της σε ναυμαχίες με Αλγερινούς πειρατές, με αποτέλεσμα, στα 40 της χρόνια, να είναι δυο φορές χήρα και μητέρα 7 παιδιών, 3 με τον Γιάννουζα και 4 με τον Μπούμπουλη. Ταυτόχρονα, όμως η Μπουμπουλίνα είναι κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας σε πλοία, μετρητά και ακίνητα, την οποία καταφέρνει όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να μεγαλώσει. Με τα χρόνια γίνεται μέτοχος σε διάφορα εμπορικά πλοία των Σπετσών και εν συνεχεία κατασκευάζει 3 δικά της, ένα εκ των οποίων ο περίφημος Αγαμέμνων, μια κορβέτα 33 μέτρων και οπλισμού 18 κανονιών, ο οποίος θεωρείται από τα μεγαλύτερα ελληνικά πολεμικά πλοία του 1821.
Στις 13 Μαρτίου του 1821, η Μπουμπουλίνα υψώνει την προσωπική της επαναστατική σημαία, και την χαιρετά με κανονιοβολισμούς μπροστά στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών. Στις 3 Απριλίου επαναστατούν οι Σπέτσες, πρώτες από όλα τα νησιά, και η Μπουμπουλίνα, επικεφαλής των πλοίων της, και μοίρα του Σπετσιώτικου στόλου πλέουν δυτικά και αρχίζουν την πολιορκία του Ναυπλίου. Πλοία της συμμετέχουν στην πολιορκία και παράδοση της Μονεμβασιάς, ενώ η ίδια συμμετέχει στην μάχη του Άργους καθώς και στην άλωση της Τριπολιτσάς, όπου γνωρίζεται με τον Κολοκοτρώνη και τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς του Αγώνα. Αρματώνει και συντηρεί τους ναύτες της και τις οικογένειές τους και αναλαμβάνει να ανεφοδιάσει τους πολιορκούντες στο Ναύπλιο και την Τρίπολη, με αποτέλεσμα να ξοδέψει σχεδόν όλη της την περιουσία στα δυο πρώτα χρόνια του Αγώνα.
Μετά τον θάνατό της, της απονεμήθηκε ο τίτλος της Ναυάρχου από τον Τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Ι, τίτλος μέχρι πρόσφατα με παγκόσμια αποκλειστικότητα για γυναίκα. To 2018, το Ελληνικό Κράτος, αναγνωρίζοντας τον απαράμιλλο ηρωισμό της και την αυτοθυσία της, της απένειμε τον τίτλο της Υποναυάρχου.
Πηγή: Μουσείο Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας
Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους.
____________________
Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ.