Το 1980, οι Αυστριακές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν την διεξαγωγή διαγωνισμού για την αγορά ενός σύγχρονου πιστολιού που θα αντικαταστήσει τα πιστόλια Walther P38. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας δημοσίευσε μια λίστα με 17 κριτήρια για το πιστόλι υπηρεσίας νέας γενιάς. Μεταξύ αυτών ήταν ότι θα πρέπει να είναι ημιαυτόματο, διαμετρήματος 9×19mm (Parabellum), ο γεμιστήρας να μην χρειάζεται εργαλείο για να γεμίσει, να είναι απόλυτα ασφαλές έναντι τυχαίας εκπυρσοκρότησης, από κραδασμούς, χτυπήματα και πτώσεις από ύψος 2 μέτρων σε χαλύβδινη πλάκα ενώ είναι οπλισμένο. Μετά την εκτέλεση 15.000 βολών συμβατικών πυρομαχικών, το πιστόλι θα επιθεωρηθεί για τυχόν φθορές. Το πιστόλι επίσης θα πυροδοτήσει ένα φυσίγγιο υπερπίεσης (magnum) που παράγει πίεση 5.000 bar. Η κανονική μέγιστη πίεση λειτουργίας (Pmax) για το 9mm NATO είναι 2.520 bar.
Ο
Γκαστόν Γκλοκ (
Gaston Glock) συγκέντρωσε μια ομάδα κορυφαίων εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, επαγγελματίες σκοπευτές κα) για να καθορίσει τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά σε ένα επιχειρησιακό πιστόλι. Μέσα σε τρεις μήνες, ο Glock ανέπτυξε ένα πρωτότυπο που συνδύαζε μηχανισμούς και χαρακτηριστικά από προηγούμενα σχέδια πιστολιών με εκτεταμένη χρήση συνθετικών υλικών και σύγχρονων τεχνολογιών κατασκευής, γεγονός που οδήγησε το Glock 17 να γίνει ένα πολύ ανταγωνιστικό, σε επιδόσεις και κόστος, πιστόλι.
Αρκετά δείγματα του Glock 17 (ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν το 17ο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που προμηθεύτηκε η εταιρεία) υποβλήθηκαν για δοκιμές αξιολόγησης στις αρχές του 1982 και αφού πέρασαν όλα τα εξαντλητικά τεστ αντοχής, αναδείχθηκε νικητής.
Ο ιδρυτής της εταιρείας και επικεφαλής μηχανικός Gaston Glock, δεν είχε εμπειρία με το σχεδιασμό ή την κατασκευή πυροβόλων όπλων. Ο Glock είχε εκτενή εμπειρία σε προηγμένα συνθετικά πολυμερή υλικά, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της πρώτης εμπορικά επιτυχημένης σειράς πιστολιών με πολυμερές πλαίσιο.
Πηγή: Wikipedia
Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους.
____________________
Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ.