Η σύνθεση του εμβλήματος της
Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (
ΔΕΠ) βασίζεται σε παραλλαγή της παράστασης του σημερινού αντιστοίχου των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, με ένα ξίφος, που συγκρατείται κατακόρυφα από δύο πτέρυγες. Το ξίφος αποτελούσε στην αρχαιότητα το κατ’ εξοχήν όπλο των ελαφρά οπλισμένων τμημάτων που αναλάμβαναν επιθετικές και αιφνιδιαστικές αποστολές ενώ οι πτέρυγες αντιπροσωπεύουν το αεροπορικό στοιχείο των Ειδικών Επιχειρήσεων. Το θαλασσινό στοιχείο αντιπροσωπεύεται από μία άγκυρα επάνω από την λαβή του ξίφους, συμπληρώνοντας την συνεισφορά των τριών Κλάδων στην ΔΕΠ. Το έμβλημα με την διακλαδική αντίληψη, είναι σαφές ότι έχει τύχει καλής αισθητικής επιμέλειας.
Το πιο ενδιαφέρον στην όλη παράσταση, είναι η επιγραφή «
ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» ως “σύνθημα” της ΔΕΠ.
Πρόκειται για φράση προερχομένη από την πραγματεία Λακαινών Αποφθέγματα του Πλουτάρχου, στο κεφάλαιο “Ηθικά”, που διασώζει την απάντηση που έδωσε η Λάκαινα στον γιό της, ο οποίος, καθώς εκείνη του έδινε τα όπλα, παρατήρησε ότι το ξίφος ήταν μικρό: Ἄλλη πρὸς τὸν υἱὸν λέγοντα μικρὸν ἔχειν τὸ ξίφος εἶπε “[καὶ] βῆμα πρόσθες”.
Δηλαδή η απάντηση της μητέρας ήταν «κάνε ένα βήμα εμπρός», ώστε να πλησιάσεις τον αντίπαλο. Η λιτή, συγκλονιστική και μεγαλειώδης φράση, αντιπροσωπεύει το επιθετικό και ατρόμητο φιλοσοφημένο πνεύμα των Σπαρτιατών, πνεύμα που πρέπει να διακατέχει έναν εκπαιδευμένο πολεμιστή, που δεν πρέπει να διστάζει να πλησιάσει τον εχθρό για να τον πολεμήσει. Στοιχείο το οποίο διακρίνει κατ’ εξοχήν το προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που συνήθως ελαφρά εξοπλισμένο, καλείται να αντιμετωπίσει εκ του σύνεγγυς τον εχθρό.
Πηγή:
Δούρειος Ίππος
Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους.
____________________
Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ.