Τον Ιούλιο του 1974 με εντολή του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων, η
Α' Μοίρα Καταδρομών (
Α' ΜΚ) αποτέλεσε την επίλεκτη Ελληνική μονάδα στην οποία έτυχε ο κλήρος να συμμετέχει στην επιχείρηση ενίσχυσης της Κύπρου, γνωστή με την κωδική ονομασία "
Νίκη". Τριακόσιοι σαράντα τέσσερις (344) Καταδρομείς της Μοίρας, πριν τα μεσάνυχτα της 21ης / 22ης Ιουλίου 1974 μαζί με δύο διμοιρίες της Γ' ΜΚ, υπό τη διοίκηση του ταγματάρχη
Παπαμελετίου, επιβιβάστηκαν σε δεκαπέντε μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου NORTH Noratlas της 354 Μοίρα Μεταφορών Πήγασος, στο αεροδρόμιο του Ακρωτηρίου Χανίων Κρήτης, με αποστολή την αποβίβασή τους στη Λευκωσία. Παρόλο το θλιβερό γεγονός της πτώσης ενός αεροσκάφους και της προσβολής ολων των άλλων, από εχθρικά και φίλια αντιαεροπορικά πυρά (29 νεκροί και 11 τραυματίες Καταδρομείς), η υπόλοιπη Μοίρα, υπερασπίστηκε ηρωικά το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, μέχρι την παράδοσή του στις δυνάμεις του ΟΗΕ, δίχως καμία περαιτέρω απώλεια.
Στην συνέχεια η Μοίρα συνέχισε να πολεμά τους τούρκους εισβολείς με κεκαλυμμένη ταυτότητα, ως
35 ΜΚ, συμμετέχοντας στις μάχες της Σχολής Γρηγορίου και την υπεράσπιση της Λευκωσίας. Οι απώλειες της Μοίρας την περίοδο αυτή, αναγράφονται στην επιτύμβιο στήλη στον χώρο του ηρώου των πεσόντων Ελλαδιτών στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία της Κύπρου, σε λιτό πυραμιδόσχημο μνημείο και το ανάλογο μνημείο στον χώρο παρατάξεων του στρατοπέδου των Αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο του Μάλεμε στην Κρήτη.
Πηγή: Wikipedia
Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους.
____________________
Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ.