Οι κύριες εθνοτικές ομάδες Ορθοδόξων είναι οι Έλληνες, οι οποίοι εκφράζουν την Ελληνορθόδοξη–Βυζαντινή παράδοση του Χριστιανισμού και υφίστανται ως μήτρα των άλλων εκκλησιαστικών παραδόσεων· οι αραβόφωνοι Μελχίτες, που διατηρούν προσαρμοσμένο στην αραβική γλώσσα το Ελληνορθόδοξο λειτουργικό τυπικό· οι Σλάβοι, των οποίων η λειτουργική παράδοση μετεξελίχθηκε από την Βυζαντινή βάση, επηρεαζόμενη από δυτικές επιρροές, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερης λαμπρότητας τυπικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και επί τη βάσει της θεωρίας της διάδοχης Τρίτης Ρώμης· οι Ρουμάνοι, συμπεριλαμβανομένων των Μολδαβών· και οι Γεωργιανοί, οι Οσσετοί και άλλοι λαοί του Καυκάσου. Ορθόδοξες αποκαλούνται και οι Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες των Αρμενίων, Κοπτών, Σύρων και Αιθιόπων μεταξύ άλλων.
Πηγή πίστεώς της, η Ορθόδοξη Εκκλησία (Ορθόδοξη Καθολική και Αποστολική Εκκλησία) θεωρεί την Θεία Αποκάλυψη δια της εμπειρίας των αγίων, όπως αυτή καταγράφεται στην Αγία Γραφή, τα εγκεκριμένα από τις Οικουμενικές Συνόδους Πατερικά κείμενα, τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα Λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας, και την Υμνολογία της Εκκλησίας. Η εμπειρία αυτή των αγίων ονομάζεται Ιερά Παράδοση. Οι Άγιοι Πατέρες των πρώτων χριστιανικών αιώνων θεωρούνται αυθεντίες στην ερμηνευτική της Αγίας Γραφής και την Δογματική, όπως και οι πατέρες όλων των αιώνων.
Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία περιλαμβάνει :
Α. Τέσσερα (4) Αρχαία ή Πρεσβυγενή Πατριαρχεία:
1. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως («Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης») με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
2. Πατριαρχείο Αλεξανδρείας («Πάπας και Πατριάρχης της Μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας και πάσης Αφρικής, Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Αρχιερεύς Αρχιερέων, τρίτος και δέκατος των Αποστόλων και Κριτής της Οικουμένης») με έδρα την Αλεξάνδρεια.
3. Πατριαρχείο Αντιοχείας («Πατριάρχης της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε και Μεσοποταμίας και πάσης Ανατολής») με έδρα τη Δαμασκό.
4. Πατριαρχείο Ιεροσολύμων («Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών») με έδρα τα Ιεροσόλυμα.
Β. Πέντε (5) Νεώτερα Πατριαρχεία:
1. Πατριαρχείο Ρωσίας («Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας») με έδρα τη Μόσχα.
2. Πατριαρχείο Σερβίας («Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων») με έδρα το Βελιγράδι.
3. Πατριαρχείο Ρουμανίας («Αρχιεπίσκοπος Βουκουρεστίου, Μητροπολίτης Μουντένια και Δοβρουτζάς και Πατριάρχης Ρουμανίας») με έδρα το Βουκουρέστι.
4. Πατριαρχείο Βουλγαρίας («Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης πάσης Βουλγαρίας») με έδρα τη Σόφια.
5. Πατριαρχείο Γεωργίας («Αρχιεπίσκοπος Μιτσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας») με έδρα την Τιφλίδα.
Γ. Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
1. Εκκλησία της Κύπρου («Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου») με έδρα τη Λευκωσία.
2. Εκκλησία της Ελλάδος («Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος») με έδρα την Αθήνα
3. Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας («Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας») με έδρα την Βαρσοβία.
4. Εκκλησία της Αλβανίας («Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας») με έδρα τα Τίρανα.
5. Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας («Μητροπολίτης πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας») με εναλλασσόμενη έδρα.
6. Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας («Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας») με έδρα το Κίεβο.
* Δ. Αυτόνομες Εκκλησίες:
1. Φινλανδίας («Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλανδίας»)
2. Εσθονίας («Μητροπολίτης Εσθονίας»)
3. Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος («Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, Μητροπολίτης Σκοπίων και Έξαρχος του Πατριάρχη Σερβίας») με έδρα την Αχρίδα. Διώκεται από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Η αυτονομία της έχει χορηγηθεί από το Πατριαρχείο Σερβίας.
Υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τελούν:
1. Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
2. Οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.
3. Οι Μητροπόλεις της Κρήτης.
4. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
5. Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
6. Η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας.
7. Η Μητρόπολις Γαλλίας.
8. Η Αρχιεπισκοπή Καναδά.
9. Η Μητρόπολις Γερμανίας.
10. Η Μητρόπολις Αυστρίας.
11. Η Μητρόπολις Σουηδίας.
12. Η Μητρόπολις Βελγίου.
13. Η Μητρόπολις Νέας Ζηλανδίας.
14. Η Μητρόπολις Ελβετίας.
15. Η Μητρόπολις Ιταλίας.
16. Η Μητρόπολις Μεξικού.
17. Η Μητρόπολις Μπουένος Άιρες.
18. Η Μητρόπολις Κορέας.
19. Η Μητρόπολις Χονγκ Κονγκ.
20. Η Μητρόπολις Σιγκαπούρης.
21. Η Μητρόπολις Ισπανίας και Πορτογαλίας.
ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει και άμεση δικαιοδοσία: α) στην νήσο Πάτμο (Πατριαρχική Εξαρχία – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου), β) στην Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, γ) στη Σταυροπηγιακή μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στη Χαλκιδική και δ) στη Σταυροπηγιακή μονή των Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: Wikipedia